Monday, 21 March 2016

DAGING DENDENG


BAHAN-BAHAN :
Daging
Bawang Merah ( Dimayam )
Halia ( Dimayam )
Bawang Putih ( Dimayam )
Cili Kering ( Direbus & Dikisar )
Garam
Kicap

Langkah 1 : Rebus daging sampai empuk
Langkah 2 : Sudah empuk..hiris nipis-nipis
Langkah 3 : Daging dihiris tadi diketuk @ ditumbuk dalam lesung
Langkah 4 : Perap daging dengan kicap manis
Langkah 5 : Goreng daging sekejap...

TIPS : 1 KG Daging = 1 KG Bawang Merah

( Haaa baru bab daging ...okeh ketepikan )

Langkah 6 : Dengan minyak goreng daging tadi...kita goreng pulak bahan-bahan yang dimayam tadi..sampai bau Wangi....kemudian angkat..ketepikan...

Langkah 7 : Dengan minyak sama jugak...tumis cili kisar tadi....2 sudu je kita letak sebab takut pedas pulak....

Langkah 8 : Tambah kicap dalam kuali
( Kacau-kacau )

Langkah 9 : Kita masukan daging yang digoreng tadi..jangan lupa bahan-bahan dimayam & digoreng tadi...masuk sekali...kacau sampai semua bahan sehati sejiwa..... 

SELAMAT MENJAMU SELERA. 
DAGING DENDENG BERSAMA NASI PANAS.

No comments:

Post a Comment