BAHAN-BAHAN :
Daging
Bawang Merah ( Dimayam )
Halia ( Dimayam )
Bawang Putih ( Dimayam )
Cili Kering ( Direbus & Dikisar )
Garam
Kicap
Langkah 1 : Rebus daging sampai empuk
Langkah 2 : Sudah empuk..hiris nipis-nipis
Langkah 3 : Daging dihiris tadi diketuk @ ditumbuk dalam lesung
Langkah 4 : Perap daging dengan kicap manis
Langkah 5 : Goreng daging sekejap...
Bawang Merah ( Dimayam )
Halia ( Dimayam )
Bawang Putih ( Dimayam )
Cili Kering ( Direbus & Dikisar )
Garam
Kicap
Langkah 1 : Rebus daging sampai empuk
Langkah 2 : Sudah empuk..hiris nipis-nipis
Langkah 3 : Daging dihiris tadi diketuk @ ditumbuk dalam lesung
Langkah 4 : Perap daging dengan kicap manis
Langkah 5 : Goreng daging sekejap...
TIPS : 1 KG Daging = 1 KG Bawang Merah
( Haaa baru bab daging ...okeh ketepikan )
Langkah 6 : Dengan minyak goreng daging tadi...kita goreng pulak bahan-bahan yang dimayam tadi..sampai bau Wangi....kemudian angkat..ketepikan...
Langkah 7 : Dengan minyak sama jugak...tumis cili kisar tadi....2 sudu je kita letak sebab takut pedas pulak....
Langkah 8 : Tambah kicap dalam kuali
( Kacau-kacau )
Langkah 9 : Kita masukan daging yang digoreng tadi..jangan lupa bahan-bahan dimayam & digoreng tadi...masuk sekali...kacau sampai semua bahan sehati sejiwa.....
SELAMAT MENJAMU SELERA.
DAGING DENDENG BERSAMA NASI PANAS.
No comments:
Post a Comment