BAHAN-BAHAN
20 ekor udang ( saiz sederhana )
10 tangkai cili kering *
10 biji cili merah *
1 1/2 inci belacan *
1 labu bawang besar *
2 ulas bawang putih *
( Bahan bertanda * dikisar bersama )
3 papan petai
2 sudu makan asam jawa ( tak suka masam kurangkan )
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak , tumis bahan yang dikisar. Masak sehingga pecah minyak.
20 ekor udang ( saiz sederhana )
10 tangkai cili kering *
10 biji cili merah *
1 1/2 inci belacan *
1 labu bawang besar *
2 ulas bawang putih *
( Bahan bertanda * dikisar bersama )
3 papan petai
2 sudu makan asam jawa ( tak suka masam kurangkan )
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak , tumis bahan yang dikisar. Masak sehingga pecah minyak.
2. Kemudian masukkan air asam jawa, gula, garam.
3. Masukkan udang dan petai. Gaul sehingga masak, angkat dan sedia dihidangkan.
SELAMAT MENJAMU SELERA
No comments:
Post a Comment